Lasse Mäkitalo

Eduskuntavaaliehdokas Lasse Mäkitalo esittäytyy

 • Eduskuntavaaliehdokas Lasse Mäkitalo esittäytyy

Lasse Mäkitalo

Olen 34 vuotias, ammatiltani ajoneuvosähköasentaja. Lapsuuteni sain viettää maalaismaisemissa Piikkiön kunnassa (nykyinen Kaarinan kaupunginosa). Tulen tavallisesta tasapainoisesta työväenluokkaisesta perheestä. Lapsuuden perheeseeni kuuluu äiti, isä ja kaksi pikku sisarusta sekä kultainennoutaja. Olen perheeni lapsista vanhin. Esikoisen asema näkyy minussa edelleen siinä mielessä, että pidän aina lähimmäisteni puolia ja huolehdin siitä, että ihmisiä kohdellaan tasavertaisesti sekä oikeudenmukaisesti. Nuoruudessani jouduin usein hankaluuksiin, jopa virkavallan kanssa sillä kyseenalaistin vallitsevia sääntöjä sekä auktoriteetteja mielestäni turhan kiivaasti käyttävää virkavaltaa.

Taustaani liittyy sellaisia sattumuksia, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet elämänkatsomukseeni sekä käsitykseeni toimivasta ja tasavertaisesta yhteiskunnasta. Nuoruuden hölmöilyihini kuuluu mm. sakkotuomio kannabiksen käytöstä. Sain merkinnän rekisteriini, joka tätä nykyä on kuitenkin jo vanhentunut. Lisäksi olen saanut joitakin virkavallan vastustamisen merkintöjä tilanteista, joissa olen puolustanut omia arvojani sekä tilanteissa toteutumatta jäänyttä oikeudenmukaisuutta. Nuoruudessa tehdyt hölmöilyt rajoittivat myöhemmässä elämässä mm. uravaihtoehtojani.

Oman taustani ja kohtaamieni vastoinkäymisten vuoksi haluan auttaa nuoria, jotka mahdollisesti kohtaavat samankaltaisia vastoinkäymisiä. Olen itse onnistunut nousemaan vastoinkäymisistä huolimatta mm. vastuulliseen pääluottamusmiehen asemaan sekä tehnyt pitkän uran autoasentajana.

Minulle tärkeitä arvoja ja mielestäni puolustamisen arvoisia asioita ovat:

-oikeudenmukaisuus

-tasavertaisuus

-isänmaallisuus

-puhdas luonto

-lasten ja nuorten tulevaisuus

-demokraattisuus

-Avoimuus ja suorapuheisuus asioiden käsittelyssä

Minulle tärkeitä asioita puolustaessani olen tavoiteorientoitunut, määrätietoinen, asioita eteenpäin vievä sekä rohkea ongelmanratkaisija.


 

Mielestäni tällä hetkellä tärkeimpiä asioita, joihin tulee saada muutos.


 

Koulutus asiat:

 • Pisatulokset ovat olleet laskussa jo useamman vuoden. Siitä ei ole pitkä aika, kun koulujärjestelmämme tuloksellisuutta tultiin ihmettelemään maailmalta. Nyt tarvitaan malttia koulu-uudistuksissa. Meidän tulee tarkastella missä kohtaa opetussuunnitelman uudistuksia ollaan menty liian pitkälle ja palata pisteeseen, jolloin koulujärjestelmämme tuotti tuloksia. Olemassa olevaa toimivaa systeemiä ei kannata lähteä korjaamaan liian monimutkaisesti.

 • Tasa-arvoinen koulutus kaikille lapsille ja nuorille. Jokaiselle nuorelle tulee taata tasa-arvoiset oikeudet koulutukseen.

 • Toisen asteen koulutuksen kustannukset eivät saa olla este yhdenkään nuoren koulutukselle.

Maahanmuutto:

 • Maahanmuuton kokonaiskustannukset tulee selvittää, jotta voidaan arvioida maahanmuuttojärjestelmän kustannustehokkuutta. Maahanmuuttoon ei ainakaan voida lisätä enempää valtion varoja, on löydettävä muita keinoja tehostaa maahanmuuttojärjestelmää.

 • Nykyiset kustannukset ovat valtion tämän hetkisessä taloustilanteessa kestämättömällä pohjalla.

Viranomaistoiminnan resurssien käytön järkevyys.

 • Viranomaisten tulee joutua vastuuseen puutteellisista toimistaan.

 • Esimerkiksi viimeaikainen toiminta lasten- ja vanhustenpalveluiden valvonnassa sekä kaivosten ympäristöasioiden valvonta on selkeästi osoittanut puutteellista viranomaistoimintaa.


 

 • Oikeusjärjestelmäämme tulisi lisätä tarvittavat resurssit. Tehtäviä tulee priorisoida, jotta rikostilastojen jatkuva kasvu etenkin vakavien rikosten osalta saadaan hallintaan.

Terveydenhuollon kustannusten nousu ja tämän hetkinen hoidon taso. esim. nuorten mielenterveys palvelut sekä vanhustenhuolto

 • Kustannusten nousun syy tulee selvittää ennen suurten muutosten tekemistä, sillä nykyjärjestelmästä löytyy myös paljon hyvää. Yleisesti tiedossa olevat puutteet hoitoon pääsyn nopeudessa sekä hoidon tason valvonnassa tulee korjata. Varsinkin nuorten palveluihin tulee lisätä resursseja, jotta nuorten ongelmiin onnistutaan tarttumaan varhaisemmassa vaiheessa. Satsaamalla nuorten palveluihin säästämme pitkällä tähtäimellä hoidon kokonaiskustannuksista.

 • Ihmisarvoa rikkovan vanhustenpalvelun tuottajat tulee saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Nuorille jatkuvuutta työelämään:

 • Määräaikaisuuden ketjuttaminen ja ilmaistyön teettäminen erinimikkeillä tulee saada kuriin.

 • Nuorille tulee taata vakaammat työolosuhteet, jotta tulevaisuuden suunnittelun voisi rakentaa varmemmalle pohjalle.


 

Yrittäjyyden/pienyrittäjyyden palkkaamisen riskien pienentäminen

 • Palkkaamisen riskejä tulee pienentää. Erityisesti työnantajan riskit mahdollisista työhön liittymättömistä työkyvyttömyyseläkkeistä ja viimeisen työnantajan vastuu ovat etenkin pienille yrityksille lähes kohtuuttomia.

 • Äitiysloman tulisi olla valtiollisesti korvattava, jotta yritysten taloudelliset riskit palkata etenkin nuoria naisia olisivat pienemmät.


 

Syy miksi lähdin ehdolle, on se, etten halua olla mukana rakentamassa tulevaisuutta, johon tämän hetkinen politiikka tähtää. Haluan olla mukana rakentamassa tulevaisuutta, joka turvaa nuorille oikeudet tasavertaiseen yhteiskunnalliseen turvaverkkoon, sananvapauteen ja parempiin työllisyys mahdollisuuksiin. Haluan olla mukana rakentamassa nuorille tulevaisuutta, johon he voivat uskoa ja luottaa.

Lasse Mäkitalo

Kaarina

Seitsemän tähden liike

Varsinais-Suomen vaalipiiri

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jos terveydenhuolloin kustannusten nousu oikeasti kiinnostaa, niin niille on kaksi keskeistä syytä. Keskeisin on väestön ikääntyminen ja siitä seuraava hoidon tarpeen lisääntyminen - vanhemmat ihmiset tuppaavat vain sairastamaan enemmän ja usein kroonisemmin. Vähän toissijaisempi syy on hoitomuotojen ja lääkkeiden kehittyminen, osin näkyy kalliimpina laitteina, osin kohonneina lääkekuluina ja toisaalta myös hoitotulosten paranemisena ja keskimääräisen eliniän kasvuna.

Käyttäjän LasseMakitalo kuva
Lasse Mäkitalo

käsittääkseni kasvusta myös huomattava osa on muodostunut yksityisellesektorille. tiedän kyllä väestörakenteen aiheuttaman ongelman mutta tarvitaan avoimempi ja tarkempi selvitys jotta pahimpiin ongelmakohtiin voidaan reagoida aiheuttamatta haittaa toimiviin osa-alueisiin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Nuoruuden hölmöilyihini kuuluu mm. sakkotuomio kannabiksen käytöstä. Sain merkinnän rekisteriini, joka tätä nykyä on kuitenkin jo vanhentunut. Lisäksi olen saanut joitakin virkavallan vastustamisen merkintöjä tilanteista, joissa olen puolustanut omia arvojani sekä tilanteissa toteutumatta jäänyttä oikeudenmukaisuutta. Nuoruudessa tehdyt hölmöilyt rajoittivat myöhemmässä elämässä mm. uravaihtoehtojani."
45% nuorista aikuisista on ainakin kokeillut kannabista, mitä mieltä olet kannabiksen laillistamisesta?

Käyttäjän LasseMakitalo kuva
Lasse Mäkitalo

ajattelin hoitaa tän mahdollisimman avoimin kortein, vähän vaihtelua poliitikoilta. kannatan käytön diskriminointia joka säästäisi myös viranomaisten resursseja isompien ongelmien hoitamiseen ja osaltaan lieventäisi lääkekäytön leimaamista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

diskriminointi tarkoittaa syrjintää tai erottelua, vähän ninkuin rotusyrjintää tai rotuerottelua.

Minusta tuntuu että valitsit väärän sanan.

Selitä siis jollain muilla sanoilla miten hoitaisit tämän kannabis- ongelman.

Käyttäjän LasseMakitalo kuva
Lasse Mäkitalo Vastaus kommenttiin #7

en koe kannabista niinkään ongelmaksi, nykyisin se vie turhaan viranomaisresursseja. toki myös valistusta tulisi muuttaa enemmän totuus pohjaiseksi, ei se täysin haitatontakaan ole. käytön sankitiointi nostaa kynnystä hakea apua ja monia ongelmia saataisiin lievennettyä jo käytön laillistamisella.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

"ei se täysin haitatontakaan ole"

En ole koskaan kokeillut muuten paitsi että ennenvanhaan jotain opiaattia annettiin esilääkityksenä ennen leikkausta ja tuntuihan se mukavalta.

Tupakkaa on tullut kokeiltua ja jäljestäpäin tuntuu siltä että olisi saanut jäädä kokeilematta, vaikka mukavaltahan se sauhuttelu tuntui joskus välitunnilla, tai armeijassa marssitauolla.

Enpä usko että siitä kannabiksesta on mitään hyötyä kenellekään arkikäytössä, kivun lievitykseen ja ehkä johonkin muuhun lääkitykseen se voi olla hyödyllinen.

Tietenkin se on paha juttu että kannabisbisnes on rikollisuutta, mutta en sentään vapauttaisi sitä kokonaan. Siitä voisi tehdä valtion monopolin, kuten uhkapelaamisesta, tai viinanmyynnistä, niin että siitä saataisiin valtiolle vähän tuottoa, jolla tuotolla saisi sitten jotain hyvääkin aikaiseksi.

Tietenkin ihmisiä pitää valistaa kaikista mahdollisista haitoista, niin että tietävät mitä tekevät kun ryhtyvät kannabiksen käyttäjiksi.

Käyttäjän LasseMakitalo kuva
Lasse Mäkitalo Vastaus kommenttiin #12

Juurikin näin, uskon että järkevämmällä päihdepolitiikalla saadaan haittoja pienennettyä nykyisesta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Tarkoitit varmaan käytön dekriminalisointia, no sehän on hyvä, mutta mites kannabiksen kanssa? Pidetäänkö markinnat laittomina, vai laillistetaanko? Missään laillistaneessa maassa-osavaltiossa ei kuitenkaan ole pelkoskenaariot toteutuneet, näin tulisi ikäraja- ja laadunvalvonta, sekä verotus, joka laskelmien mukaan kattaisi lähes 2/3 huumehaittakuluista, puhumattakaan työllistävästä vaikutuksesta.
Niin ja ne LAPSET!

"The reality is that, to date, not one jurisdiction, either in the U.S. or elsewhere, has seen a marked increase in teen drug use following the relaxation of marijuana restrictions. Not one. Both Colorado and Washington, the pioneer states of marijuana legalization, have actually seen drops in teen marijuana use following legalization. The drop in Colorado was particularly dramatic. Despite the wave of legalization, nationwide teen drug use is at a 20-year low."

https://www.psychologytoday.com/us/blog/beastly-be...

Käyttäjän LasseMakitalo kuva
Lasse Mäkitalo Vastaus kommenttiin #8

laillistamisella on monia puolestapuhuvia tekijöitä, joihin kuuluu myös valvonnan paraneminen ja verotulot. saattaa vielä nykyisellään olla melko hankalaa nähdä "coffeeshop" käytäntöä Suomessa, pitäisi vertailla muiden jo laillistaneiden maiden toimia ja kehittää malli jolla saadaan nykyinen tilanne hallintaan.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

ei hullumpi esittely,,useammat sais kertoa hölmöilyistään,niin ei tarttis seiskan ja muiden roskalehtien niitä kaivella !

Käyttäjän LasseMakitalo kuva
Lasse Mäkitalo

mitäs niitä kaunistelemaan, sellasta se elämä on. avoimin kortein.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hienoa Lasse, että olet lähtenyt mukaan politiikan kautta tekemään parempaa huomista. Katsoinkin sinua siellä vaalistartissa ja ajattelin, että mahtava homma, että fiksut nuoret ovat mukana.

Onnea ja menestystä!:)

Käyttäjän LasseMakitalo kuva
Lasse Mäkitalo

Toimituksen poiminnat